«

»

Svetski dan hrane – 16. oktobar i Oktobar – mesec pravilne ishrane

Svetski dan hrane – 16. oktobar i Oktobar – mesec pravilne ishrane
„Klimatske promene utiču na proizvodnju hrane”

Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godine. U Srbiji se 16. oktobar – Svetski dan hrane obeležava od 2001. godine uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ove godine Svetski dan hrane se obeležava pod sloganom „Klimatske promene utiču na proizvodnju hrane”.

Globalna populacija je u stalnom porastu, a očekuje se da će broj stanovnika na Zemlji do 2050. godine biti 9,6 milijardi. Kako bi zadovoljila sve veću potražnju za bezbednom hranom i istovremeno obezbedila namirnice neophodne za pravilnu ishranu populacije, poljoprivredna proizvodnja se stalno menja i odgovara na različite izazove savremenog doba, a jedan od njih su klimatske promene. Poslednjih decenija sve je više problema u proizvodnji dovoljnih količina hrane kao posledica promene klime. Izazov predstavljaju ne samo setva i žetva poljoprivrednih kultura, već i skladištenje i transport, a posebno racionalno korišćenje prirodnih resursa uz očuvanje ekosistema i obezbeđenje održivog razvoja u oblasti proizvodnje hrane. Ovogodišnji Svetski dan hrane posebno naglašava značaj bezbednosti hrane na koju veoma utiču i klimatske promene.
 
Patronašna služba je u saradnji   sa osnovnim školama i vrtićima na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi organizovala nagradni konkurs- literarni i likovni, koji je objavio ,,Batut“ i Zavod za javno zdravlje Požarevac. U predškolskoj ustanovi ,,Lane“ je održano predavanje.
Ovo su neki od rezultata nagradnog konkursa:

 

1-001 2-001