31.1.2014. NACIONALNI DAN BEZ DUVANSKOG DIMA GRADOVI BEZ DUVANSKOG DIMA

31. januar se obeležava kao dan bez duvanskog dima, tema ovogodišnje kampanje je “Gradovi bez duvanskog dima”. Grad bez duvanskog dima je grad koji je sproveo i usvojio zakone kojima se zabranjuje pušenje u zatvorenim prostorijama, svim zatvorenim javnim mestima.

Efikasna zaštita od izloženosti duvanskom dimu zahteva potpunu eliminaciju duvanskog dima, jer se samo tako mogu zaštititi ljudi od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima.

Postoje brojni razlozi zbog kojih treba da se stvaraju gradovi bez duvanskog dima a to su:

–          Izloženost duvansom dimu i kod nepušaća može daizazove rak, bolesti srca ili pluća.

–          Sve veći broj država primenjuje sve potrebne mere kontrole duvana kako bi u potpunosti zaštitili svoje građane od duvanskog dima. Ove mere podrazumevaju praćenje upotrebe duvana, zaštitu stanovništva od izliženosti duvanskom dimu, zabranu reklamiranja i promocije duvanskih proizvoda, stalana upozorenja o štetnostima upotrebe duvana, pomož pri odvikavanju od pušenja i povećanje poreza na duvan.

–          Na nivou gradova zakoni se mogu brže usvojiti nego na nivou država. Politička volja da se nešto promeni može se pre postići na lokalnom nivou nego na nivou cele države.

–          U mnogim zemljama zaštita od izloženosti duvanskom dimu na radnim i javnim mestima postignuta je skoro u potpunosti zahvajujući zakonima u gradovima.

 Izlozba-Gradovi-bez-duvanskog-dima

U našoj zemlji većina građana podržava primenu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, od usvajanja ovog zakona u Srbiji je porastao procenat stanovnika koji su smanjili broj cigareta zbog ili ostavili cigarete zbog ograničenja mogućnosti pušenja na javnim mestima.

 

Neke aktivnosti koje se mogu sprovoditi u gradovima u Srbiji:

  1. Zalaganje za potpunu primenu zakona Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu iz 2010. godine.
  2. Zalaganje za potpunu primenu Zakona o oglašavanju i Zakona o zaštiti potrošača, jer prema istraživanjima maloletne osobe smatraju da lako mogu doći do cigareta.
  3. Zalaganje da sva radna mesta budu bez duvanskog dima
  4. Zabrana pušenja na otvorenom
  5. Na ulaze i izlaze iz grada postaviti bilborde npr. Petrovac bez duvanskog dima