03. – 09. Oktobar – Svetska nedelja dojenja

Od 03. Od 09. Oktobra obeležava se Svetska nedelja dojenja a prema preporukama SZO dojenje je najbolji i jedini ispravni oblik ishrane deteta u prvih 6 meseci života.
            Optimalan rast i razvoj deteta osigurava se isključivo dojenjem u prvih 6 meseci života i eventualnim nastavkom dojenja tokom prve godine života. Sve hranljive materije koje su potrebne detetu u tom periodu za pravilan psihički i fizički razvoj nalaze se u majčinom mleku u optimalnim proporcijama.
            Početne teškoće pri dojenju najbolje se prevazilaze učestalnim stavljanjem bebe na dojku i čestim podojima.
            U prvih 5-7 dana luči se kolostrum ili tzv „prvo mleko“ koje je žućkaste boje, obiluje belančevinama, vitaminima i mineralima što je posebno važno za imunitet tek rođene bebe. Nakon tog perioda pojavljuje se tzv „zrelo mleko“. Majčino mleko se menja i prilagođava odojčetu za vreme samog podoja ali i u odnosu na potrebe deteta koje raste u količini i sadržaju masti, belančevina i ugljenih hidrata.
            Na početku podoja mleko je bistrije, bogato belančevinama i šećerom a pri završetku podoja postaje gušće i bogatije mastima. Bebi je neophodno i jedno i drugo mleko pa zato treba da završi podoj na jednoj pa tek onda da započne podoj na drugoj dojci.
            Koliko dugo/često dojiti?
            Svaka beba ima svoj ritam hranjenja i treba joj omogućiti da razvije sopstveni odnos sa majkom. Iz prve dojke pustiti da siše 10-20 minuta i nakon tog perioda dete će uglavnom samo pustiti dojku. Nakon potpunog podoja ponuditi i drugu dojku i ako neće da sisa, znači da je sito.
            U prvim danima po rođenju broj podoja se kreće od 10-12 puta na dan. Do kraja prvog meseca broj podoja se smanjuje na 8 puta dnevno. Vremenski razmak između dva podoja ne treba biti duži od 4 sata.
            Pre podoja dojke treba oprati toplom vodom a nakon podoja toplom vodom i blagim sapunom a zatim dobro prosušiti blagim tapkanjem peškirom.
            Ako se dojke nedovoljno prazne, može doći do zastoja mleka što se manifastuje osećajem punoće, nabreklosti, bolom i crvenilom dojki kao i povišenom telesnom temberaturom. Da bi se to sprečilo, dete treba češće stavljati na dojku a nakon podoja isprazniti preostalu količinu mleka.
            Znaci da je dete dobro jelo i da nema potrebe za dohranom su sledeći :
  • Beba je zdrava, vesela, raspoložena
  • Tokom celog dana najmanje 6 puta umokri pelenu
  • Tokom dana ima najmanje 2 stolice žute boje
  • Napredovanje u težini 140g nedeljno ili 450-700g mesečno
Prednost dojenja
     Dojenje donosi brojne prednosti kako za novorođenče tako i za dojilju
            Kod novorođenčeta smanjuje se rizik od pojave alergije, omogućava se pravilan razvoj vilice, štiti od bolesti i infekcija, štiti od crvenih infekcija, proliva, Kronove bolesti, gojaznosti, dijabetesa, upale uha…
            Kod majke se smanjuje krvarenje posle porođaja, brže se vraća telesna težina koja je bila pre trudnoće, smanjuje se rizik od nastanka osteoporoze, smanjuje se rizik od nastanka karcinoma jajnika i dojke, smanjuje se rizik od nastanka anemije i postporođajne depresije.
            Blizak odnos majke i deteta prilikom dojenja blagovremeno deluje na emocionalni i psihički razvoj deteta. Majčino mleko je bakteriološki ispravno, uvek odgovarajuće temperature, ne košta ništa i uvek je dostupno za ishranu deteta.