Svetski dan srca 20 septembar 2015 godine

 
Najznačajni faktori rizika za pojavu bolesti srca i krvnih sudova:
   Pušenje- pušači imaju dvostruko do trostruko viši rizik za pojavu srčanog i moždanog udara, u poređenju sa nepušačima. Rizik je veći ukoliko je osoba počela da puši pre 16. godine života, rizik raste sa godinama.
   Nepravilna ishrana- smatra se da je nedovoljan unos voća i povrća odgovoran za nastanak 20% svih bolesti srca i krvnih sudova. Gojaznost u dečijem uzrastu povećava rizik za nastanak srčanog i moždanog udara pre 65. godine života za 3 do 5 puta.
   Nedovoljna fizička aktivnost- značajno doprinosi starenju krvnih sudova. Predstavlja i faktor rizika za nastanak gojaznosti, šećerne bolesti i povećanog krvnog pritiska.Svakodnevna polučasovna šetnja brzim hodom smanjuje rizik od srčanog udara za 18%, a od moždanog udara za 11%.
   Bolesti srca se mogu u velikoj meri sprečiti i kontrolisati usvajanjem zdravih navika kao što su pravilna ishrana, redovno bavljenje fizičkom aktivnošću i ostavljanjem pušenja. Takođe sredina u kojoj živimo može imati veliki uticaj na ljude da naprave zdrave izbore za zdravo srce.
   Ove godine svetski dan srca posebno apeluje na lokalne zajednice da postanu zdrave sredine u kojima će ljudi imati mogućnost da prave zdrave izbore.
Aktivnosti koje treba preduzeti u lokalnoj zajednici:
  • Povećati kvalitet fizičkog vaspitanja u školama.
  • Obezbeđivamje zdrave hrane u školama, bolnicama, klinikama, radnimorganizacijama.
  • Uticati na lokalne donosioce odluka da lokalne zajednce postanu zdrave zajednice.
Aktivnosti u krugu porodice:
  • Obezbediti pravilnu ishranu
  • Zabraniti pušenje u domaćinstvu
  • Ograničiti gledanje televizije kod kuće
  • Organizovati aktivnosti na otvorenom-vožnju biciklom, šetnju ili rad u bašti

 

 

U toku septembra 2015 godine, povodom svetskog dana srca, Dom zdravlja Petrovac na Mlavi organizovaće niz preventivnih pregleda u periodu od 8 do 12 časova i to u:
– Ambulanta Laole 10.09.2015
– Ambulanta Oreškovica 18.09.2015
– Ambulanta Busur 24.09.2015
Potrebno je sa sobom poneti zdravstven
u knjižicu i ličnu kartu.

 

Fotografije održane aktivnosti :
Ambulanta Veliko Laole 10.09.2015.godine