XXVI Nedelja zdravlja usta i zuba 2016 – „Osmehni se zdravo“

14634048084be82ac365bcd394592855_extreme
Nedelja zdravlja usta i zuba u Srbiji obeležava se svake godine u trećoj nedelji maja meseca. Ovogodišnja kampanja obeležava se od 17. Do 23. Maja 2016. godine pod sloganom „Osmehni se zdravo“, a sprovode je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje i Stomatološkim fakultetom Univerzoteta u Beogradu.

 

 

 

 

 

 

Ciljevi kampanje su:
 • Ukazati na značaj oralnog zdravlja i na mogućnost da se primenom adekvatnih mera dobro oralno zdravlje može održati tokom čitavog života.
 • Mobilisati sve sektore društva na zajedničke akcije koje imaju za cilj promociju oralnog zdravlja
 • Motivisati zdravstvene radnike za sprovođenje zdravstveno vaspitnog rada na temu oralnog zdravlja
 • Ukazati na značaj oralnog zdravlja kao značajne komponente opšteg zdravlja i na mogućnost da se primenom adekvatnih mera dobro oralno zdravlje može održati tokom čitavog života
 • Uticati na poboljšanje zdravlja usta i zuba dece i na stvaranje navike pravilnog održavanja higijene i primenu mera nophodnih za očuvanje oralnog zdravlja.
 • Doprineti da se poveća broj ljudi sa očuvanim oralnim zdravljem.
U svetu 60–90% školske dece i blizu 100% odraslog stanovništva  ima zubni kvar. Trećina   stanovništva 65–74 godine starosti u svetu  nema nijedan svoj zub.
Prema poslednjem istraživanju zdravlja iz 2013. godine stanovništva Srbije samo 8,3% stanovnika Srbije uzrasta 25 godina i više ima sve svoje zube.
 1. godine na osnovu broja pregledane dece u 7.godini života , na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi, utvrđeno je da broj dece sa svim zdravim zubima iznosi 4,74 procenata. To je zapravo nesto više od 4 deteta na 100 pregledane dece. Ovim putem želimo da apelujemo na roditelje i staratelje dece da već od najranijeg uzrasta dovode decu na preventivne i kontrolne preglede. Individualno-zdravstveno- vaspitnim radom, kao i motivacijom i obučavanjem o održavanju oralne higijene svaki pacijent biće upoznat sa svim preventivnim merama koje treba sprovoditi tokom čitavog života. Ovim merama možamo povećati procenat dece sa svim zdravim zubima i znatno poboljšati oralno zdravlje stanovništva.
Opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja su:
 • Održavanje adekvatne higijene što podrazumeva redovno pranje zuba ujutro i uveče kao posle svakog obroka i  korišćenje konca za zube
 • Smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana
 • Korišćenje zaštitne opreme za sportske aktivnosti i pridržavanje propisanih mera bezbednosti u saobraćaju
 • Bezbedno fizičko okruženje
 • Posete stomatologu radi redovne kontrole, uklanjanje zubnog kamenca od strane stomatologa
 • Prestanak ili smanjenje konzumiranja alkohola
 • Prestanak pušenja
Kao i prethodnih godina, u okviru kampanje Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u saradnji sa mrežom instituta/zavoda za javno zdravlje realizuje  konkurs za literarni sastav i likovni rad u okviru XXVI Nedelje zdravlja usta i zuba 2016. godine na temu: OSMEHNI SE ZDRAVO. Nakon izbora najboljih likovnih i literarnih radova na nivou okruga, biće proglašeni i najbolji radovi na republičkom nivou.
Služba stomatologije I služba polivalentne patronaže Doma zdravlja Petrovac na Mlavi organizovaće niz manifestacija u predškolskim I školskim ustanovama u sklopu navedene akcije.